شکاف یا گپ قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟
گپ قیمتی چیست؟
گاهی اوقات به دلیل حرکت سریع قیمت در یک جهت خاص (صعودی یا نزولی) فاصله یا فضایی به وجود میآید که هیچ معاملهایی در آن قسمت انجام نشده است، به این محدوده شکاف یا گپ قیمتی گفته میشود که یکی از مهمترین مناطق در تحلیل تکنیکال به حساب میآید.
به عبارت دیگر هر گاه بعد از بسته شدن یک کندل، کندل بعدی با یک پرش باز شود، به طوری که در روند صعودی، کمترین مقدار کندل فعلی بالاتر از بیشترین مقدار کندل قبلی و یا در روند نزولی، بیشترین مقدار کندل فعلی پایینتر از کمترین مقدار کندل قبلی باشد گپ یا شکاف قیمتی رخ داده است. برای یادگیری بهتر مبحث روندها، پیشنهاد میکنیم مقاله مومنتوم حرکتی (قدرت روند) چیست را مطالعه کنید.
معمولا در این فاصله هیچ معاملهای توسط معاملهگران صورت نمیگیرد و عرضه و تقاضا در انتهای گپ در قیمت جدید به تعادل خواهند رسید. معمولا گپ قیمتی در تایم فریمهای کوتاه مدت بیشتر از تایم فریمهای بلند مدت رخ میدهد اما چناچه در تایم فریم بلند مدت رخ دهد، از اعتبار بیشتری برخوردار است.
دلایل ایجاد شکاف یا گپ قیمتی چیست؟
دلایل بنیادی و روانی بسیار زیادی ممکن است وجود داشته باشد تا یک گپ یا شکاف قیمتی در نمودار رخ دهد. اما به طور کلی گپ قیمتی در ناحیهایی از نمودار تشکیل میشود که به هر دلیلی معاملهایی توسط معاملهگران (چه در جهت خرید و چه در جهت فروش) صورت نمیگیرد و بعد از آن شاهد حرکات سریع قیمتی هستیم که برخی از این دلایل به شرح زیر است:
- بهم خوردن سیکل عرضه و تقاضا
- تعدیل مثبت یا منفی در سوددهی شرکت
- انتشار اخبار مهم و تاثیرگذار در صنعت (مثبت یا منفی)
- اخبار و شایعات متعدد که بیشتر جنبه روانی دارند (مانند خرید سهام توییتر یا فروش سهام تسلا توسط ایلان ماسک)
- اعلام پارامترها و شاخصهای کلان اقتصادی (مانند نرخ بهره آمریکا، شاخص خرید مدیران، شاخص تورم مصرف کننده، شاخص تورم تولید کننده و …)
کاربرد شکاف یا گپ قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟
شکافهای قیمتی یا همان گپهای قیمتی، مناطق مهمی در نمودار هستند که معاملهگران میتوانند با کمک آنها، نقاط ورود و خروج مناسب را تشخیص دهند. به عبارت دیگر این نقاط در واقع کار نقاط حمایت و مقاومت را انجام میدهند.
انواع شکاف یا گپ قیمتی چیست؟
در خصوص شکاف یا گپ قیمتی، دستهبندیهای متفاوتی میتوان ارائه داد اما به طور کلی 5 نوع شکاف یا گپ قیمتی داریم که به شرح زیر میباشد:
- شکاف معاملاتی
- شکاف شکست
- شکاف تداوم
- شکاف خستگی
- شکاف جزیره بازگشتی
حال در ادامه قصد داریم انواع شکافهای قیمتی که نام برده شد را به صورت اختصار بررسی نماییم. در دوره پرایس اکشن تریدر هوشمند به صورت کامل و دقیق درباره این مفاهیم صحبت کردهایم.
شکاف یا گپ معاملاتی (Trading Gap)
این نوع شکاف معمولا بدون خبر خاصی در بازار شکل میگیرد و تاثیر چندانی بر روند معاملاتی ندارد و معمولا در فاصلهی اندکی پر میشوند. این گپها به دلیل اینکه در نمودار زیاد دیده میشوند، از لحاظ تکنیکالی اهمیت زیادی ندارند اما برای نوسانگیری اسکلپرها (معاملهگران در تایم فریم پایین) میتواند مناسب باشد.
شکاف یا گپ شکست (Breakaway Gap)
این نوع شکاف از لحاظ تکنیکالی از اهمیت زیادی برخوردار است چون آغاز یک حرکت قوی را نشان میدهد. یک حرکت قوی در جهت شکست منطقه حمایت یا مقاومت زمانی ایجاد میشود که قیمت در محدودهایی محدود رنج میزند و سپس قیمت به دلیل اخبار یا دیگر دلایل حرکت سریع را ایجاد میکند و از آن محدوده خارج میشود. به این نوع گپ، گپ یا شکاف شکست میگوییم. در مقاله آموزش پرایس اکشن ال بروکس به صورت کامل درباره منطقه حمایت یا مقاومت صحبت کردیم.
شکاف یا گپ ادامهدهنده یا تداوم (Continuation Gap)
به این نوع شکاف معمولا شکاف (Runaway) یا فرار نیز میگویند و زمانی ایجاد میشود که خریداران و فروشندگان در حرکت قیمت به جهت خاصی نقطه مشترکی دارند و معاملهگران تمایل به ادامه روند دارند، این نوع گپ معمولا سریع پر نمیشود.
هرگاه این گپ در روند صعودی رخ دهد، نشان از تمایل زیاد خریداران و بر عکس هرگاه این گپ در روند نزولی رخ دهد نشان از تمایل زیاد فروشندگان دارد.
شکاف یا گپ خستگی (Exhaustion Gap)
بعد از یک حرکت طولانیمدت یا سریع در یک جهت، قیمت دیگر تمایل یا قدرت ادامه روند را ندارد و در نتیجه این شکاف یا گپ ایجاد میشود. این گپ معمولا در پایان یک روند یا الگوی قیمتی ایجاد میشود که قبل از ایجاد این شکافها حجم معاملات نیز افزایش چشمگیری خواهند داشت، بنابراین این نوع شکاف میتواند به عنوان یک شکاف ادامهدهنده یا فرار نیز تلقی شود. به منظور تشخیص گپ خستگی از گپ ادامه دهنده باید حجم معاملات را در نظر بگیریم.
شکاف یا گپ جزیره بازگشتی (Island Reversal)
این شکاف شامل یک شکاف در جهت روند و شکاف دیگر در خلاف جهت میباشد که معمولا نشان از بازگشت روند دارد. به این صورت که اگر این شکاف در روند صعودی رخ دهد، شاهد ریزش قیمت و اگر در روند نزولی رخ دهد، شاهد افزایش قیمت خواهیم بود.
دیدگاهتان را بنویسید