پرایس اکشن چیست؟
اگر بخواهیم ساده توضیح دهیم که پرایس اکشن چیست، در واقع باید بگوییم پرایس اکشن یک تکنیک بسیار کاربردی برای تحلیل بازار و معامله گری میباشد. این تکنیک، به معاملهگر اجازه میدهد تا براساس مشاهده حرکات واقعی قیمت، اقدام به انجام معاملات خود بکند. خوب است بدانید که اکثر اندیکاتورها از قیمت لحظهای بازار عقب هستند و در حقیقت، تحلیل اطلاعات گذشته را با استفاده از فرمول به نمایش میگذارند. در ادامه مطلب، به یک دید کلی نسبت به پرایس اکشن دست خواهیم یافت.
پرایس اکشن چیست؟
یکی از روشهای بسیار قدرتمند برای تحلیل و ترید در بازار ارز دیجیتال، پرایس اکشن میباشد. پرایس اکشن را میتوان، به عنوان جامعترین و قدرتمندترین علم تحلیل قیمت معرفی کرد که در تمامی بازارهای مالی همانند ارزهای دیجیتال، بورس جهانی و فارکس، کاربردی ۱۰۰ درصدی و اساسی دارد.
علم پرایس اکشن، یک علم پیشرو در زمینه تحلیل میباشد، از این جهت که از هیچ نوع اندیکاتور و اسیلاتور، استفاده نمیشود. بازارهای مالی، دائماً و به اصطلاح شبانه روزی، فعال هستند. از این جهت، اندیکاتورها و اسیلاتورها که با تاخیر عمل میکنند، به هیچ وجه مناسب بازار نبوده و میتوان گفت به گونهای منسوخ شدهاند.
در علم پرایس اکشن، با برخورد به چارت خالی قیمت، با توجه به علم کندل شناسی پترنها و الگوهای جذاب، شروع به تحلیل ترید میکنیم. یکی از مزیتهای بزرگ پرایس اکشن، سهولت استفاده میباشد که بدون شلوغ کردن نمودار و به دور از هرگونه سردرگمی، میتوان تحلیل و ترید کرد.
یکی دیگر از مزایای جذاب و بسیار مهم این علم، تشخیص حرکت قیمت، پیش از وقوع حرکت بوده که با استفاده از تشخیص و رسم درست نواحی عرضه و تقاضا، این امر امکان پذیر میشود.
به جرات میتوان گفت که پرایس اکشن، تنها دانشی است که میتواند سبب موفقیت در معاملهگری و کسب سود مستمر در تمامی بازارها شود. خوب است بدانید که تمامی تریدرها و تحلیلگران، پس از استفاده و امتحان سبکهای مختلف، در نهایت به پرایس اکشن جذب میشوند.
مزایای معامله گری به سبک پرایس اکشن
معامله گری به سبک پرایس اکشن، دارای مزایای زیر است:
- کاملاً رایگان بوده و نیاز به هیچ نرمافزار خاصی ندارد.
- در تمامی بازارها و بازههای زمانی مختلف، کاربرد دارد. برای مثال، میتوان از بازار ارزهای دیجیتال، فارکس و بازار سهام نام برد.
- فاقد هرگونه تاخیر است و بسیار سریع عمل میکند.
- بسیار ساده و قابل درک میباشد، اما در مقابل، نیازمند تمرین مستمر خواهد بود تا به سود ختم شود.
- شیوهای کامل و تمام عیار است و پس از فراگیری آن، نیاز به هیچ شیوهی دیگری نخواهید داشت.
مفهوم ارز دیجیتال در پرایس اکشن
دانش پرایس اکشن، در تمامی بازارهای مالی، به خصوص بازارهای ارز دیجیتال، کاربردی ۱۰۰ درصدی دارد و به بهترین شکل ممکن عمل میکند. از آنجا که بازار ارز دیجیتال، بازار پویایی است و بدون توقف جریان دارد، نمودار قیمت ارزهای مختلف در این بازار، در بازههای زمانی (تایم فریم) مختلف، از یک دقیقه تا بازه زمانی یک ماهه، قابل تحلیل، بررسی و ترید میباشند.
از این جهت، بهترین ابزار برای معامله در بازار، پرایس اکشن است که دلیل آن، انعطافپذیری بالای پرایس اکشن میباشد. این انعطاف زیاد، دست تحلیلگر را برای تحلیل و ترید در بازههای زمانی مختلف، باز میگذارد.
یکی از برجستهترین مزیتهای شرکت در دوره پرایس اکشن تریدر هوشمند سعید حبیبی در دنیای ارز دیجیتال، قابلیت استفاده آن بر روی تمامی ارزهای بازار است که تنها شامل بیتکوین نمیشود. در یک جمله ساده میتوان گفت که هر ارزی که نمودار قیمت داشته باشد، قابل تحلیل با این علم بوده و در نهایت، میتوان اهداف قیمت آن را مشخص نمود.
شرح سبک های پرایس اکشن
طی مدت زمانی که ترید و سرمایهگذاری، مسیر خود را پیدا کرده، افراد بسیاری سبکهای خود را ارائه دادهاند. از مشهورترین سبکها، میتوان به ال بروکس، لنس بگز، نایل فولر و … اشاره کرد.
خوب است بدانید که یکی از سادهترین و پرکاربردترین سبکها در پرایس اکشن، دیدگاه آل بروکس میباشد که طرفداران بسیاری در ایران دارد، به همین منظور در مقاله پرایس اکشن ال بروکس به صورت کامل درباره مزایا و معایب این سبک، محدودههای معامله به روش ال بروکس و … صحبت کردهایم.
پرایس اکشن در فارکس
بازار فارکس همانند بازار ارزهای دیجیتال بازار به شدت جذابی میباشد که طرفداران زیادی در کشور خودمان نیز دارد.
از آنجا که این بازار هم در تایم فریمهای مختلف جریان دارد یا به اصطلاح دیگر بازار زندهای است، پس پرایس اکشن بدون شک بهترین علم جهت تحلیل و ترید در این بازار محسوب میشود.
معامله مرحله به مرحله با استفاده از پرایس اکشن
تریدرها یا معاملهگرها، با بهکارگیری روشهای متفاوتی، اقدام به تشخیص الگوهای معاملاتی و مشخص نمودن حد ضرر میکنند. توجه داشته باشید که بهکارگیری یک استراتژی برای چند نوع متفاوت از سهام، ممکن است سبب از بین رفتن فرصتهای خوب معاملاتی شود. در این شرایط، معاملهگر برای تحلیل تکنیکال معامله، از دو مرحله زیر استفاده مینماید.
- بررسی نمودن وضعیت: در این مرحله، تریدر میبایست به بررسی و تعیین وضعیت خود بپردازد، چرا که در این شرایط ممکن است قیمت سهام، در حال افزایش یا کاهش باشد.
- تعیین نمودن فرصت معاملاتی: تحلیلگر با بررسی نمودن روند قیمت یک نوع سهم، پیشبینی خواهد کرد که این روند معاملاتی، به چه شکل پیش خواهد رفت. گفتنی است که تریدرها و تحلیلگران، از هر وضعیت میتوانند برداشت متفاوتی داشته باشند.
برای آشنایی بیشتر با محیط کاربری، نمودار لحظه ای قیمت بیت کوین را در قسمت زیر قرار دادهایم:
نمودار و قیمت لحظه ای بیت کوین
شناخت مهمترین محورهای اصلی پرایس اکشن
در پرایس اکشن، تعدادی محور مهم وجود دارد که در ادامه میخواهیم به معرفی کوتاهی از آنها بپردازیم.
– نمودارهای شمعی | کندل استیک
در ابتدا باید گفت که در روش تحلیل به سبک پرایس اکشن فقط و فقط از نمودار کندل استیک استفاده میشود.
سادهترین تعریف از کندل همان تغییرات قیمت میباشد که شامل ۴ مولفه است:
- قیمت باز (Open)
- قیمت بالا (High)
- قیمت پایین (Low)
- قیمت بسته شدن (Close)
– ساختار داخلی و نحوه تشکیل یک کندل
با توجه به تصویر زیر متوجه میشویم که یک کندل به چه صورت تشکیل میشود و بدنه خود را به چه صورت شکل میدهد.
– ناحیه تقاضا
ناحیه تقاضا ناحیهای است که در تحلیلهای به سبک پرایس اکشن مهمترین نقش را در صعود قیمت بازی میکند. پس میتوان نتیجه گرفت که ناحیهای هست که قیمت به آسانی نمیتواند از آن پایینتر برود که پس از رسیدن به آن خریداران بسیاری شروع به خرید و بالا بردن قیمت میکنند.
– ناحیه عرضه
ناحیه عرضه ناحیهای است که در تحلیلهای به سبک پرایس اکشن مهمترین نقش را در نزول قیمت (کاهش قیمت) بازی میکند. پس میتوان نتیجه گرفت که ناحیهای هست که قیمت به آسانی نمیتواند از آن بالاتر برود که پس از رسیدن به آن فروشندگان بسیاری وارد بازار میشوند و اقدام به فروش میکنند و سعی در کاهش قیمت بازار میکنند.
– خط حمایت
سطح حمایتی یا به اصطلاح خط حمایت، قسمتی از نمودار است که روند نزولی با مواجه شدن با آن، متوقف میشود. هنگامی که متقاضیان افزایش یابند، خط حمایت نیز شکل میگیرد.
در واقع خط حمایت تقریبا همسان با محدوده تقاضا میباشد اما از لحاظ قدرتمند بودن، قدرت به مراتب کمتری نسبت به ناحیه تقاضا دارد، در واقع امکان شکسته شدن محدوده حمایتی نسبتا وجود دارد اما محدوده تقاضا به راحتی شکسته نخواهد شد.
- نحوه رسم خط حمایت استاتیک
خط حمایت استاتیک از به هم وصل کردن پیوت (Pivot) یا نقاط برگشتی که بین محدوده عرضه و تقاضا قرار دارد شکل میگیرد.
- نحوه رسم خط حمایت داینامیک
خط حمایت داینامیک از به هم وصل کردن پیوت (Pivot) یا نقاط برگشتی که به صورت دره هستند شکل میگیرد.
– خط مقاومت
خط مقاومت یا سطح مقاومت، همان خطی است که براثر تغییر مسیر ناگهانی، بعد از روند افزایشی قیمت شکل میگیرد. در حقیقت، این خط مانعی برای بیشتر شدن قیمت میباشد. در نظر داشته باشید که امکان شکست خط مقاومت وجود داشته و ممکن است در ادامه، به خط مقاومت دیگری برخورد کنند.
- نحوه رسم خط مقاومت استاتیک
خط مقاومت استاتیک از به هم وصل کردن پیوت (Pivot) یا نقاط برگشتی که بین محدوده عرضه و تقاضا قرار دارد شکل میگیرد.
- نحوه رسم خط مقاومت داینامیک
خط مقاومت داینامیک از به هم وصل کردن پیوت (Pivot) یا نقاط برگشتی که به صورت قله هستند شکل میگیرد.
– بازار خنثی
بازارهای خنثی، فاقد روندهای صعودی و نزولی هستند. در حقیقت سهام معامله شده در بازار خنثی، دارای قیمت ثابتی است و به ندرت و میزان کم دچار نوسانات میشود. توجه داشته باشید که امکان از دست دادن سرمایه در بازارهای خنثی، بیشتر از سایر بازارها است چرا که هماهنگی مورد نیاز بین معاملهگر و رفتارهای بازار وجود ندارد و برخلاف یکدیگر حرکت مینمایند.
– روند گاوی | Bullish trend
روند گاوی، درست زمانی صورت میگیرد که قیمت در حال افزایش بوده و به طبع، نمودار صعودی باشد. مشاهده روند گاوی، به معنای این است که روند صعودی ادامه خواهد داشت. مشخصه اصلی تشخیص روند گاوی (صعودی) کفها و سقفهای قیمتی بالاتر از یکدیگر هستند.
– روند خرسی | Bearish trend
روند خرسی، در مقابل روند گاوی قرار میگیرد و زمانی مشاهده میشود که قیمتها در حال کاهش، و نمودار نزولی باشد. به شکل کلی، قیمت در نمودار خرسی، همواره درحال کاهش است. مشخصه اصلی تشخیص روند خرسی (نزولی) کفها و سقفهای قیمتی پایینتر از یکدیگر هستند.
استراتژی های معامله با پرایس اکشن
معرفی تعدادی از استراتژیهای کاربردی در دوره پرایس اکشن
– پین بار
الگوی پین بار از یک شمع تشکیل میشود که برگشت شدید قیمت را نشان میدهد، از مشخصههای اصلی پین بارها سایههای بسیار بلند در مقابل بدنههای کوچک میباشد.
در مهارت پرایس اکشن از الگوی پین بار به عنوان یک الگوی ادامه دهنده یا برگشتی میتوان استفاده کرد. معمولا با استفاده از الگوی پین بار در ناحیههای حمایت مقاومتی، و با استفاده از کندل تایید بعد از الگوی پین بار، میتوان وارد معاملات خرید و یا فروش شد.
– ترید بر اساس نواحی عرضه و تقاضا
یکی از مهمترین مواردی یک تریدر در سبک پاییز اکشن باید بسیار بسیار توجه داشته باشد، تشخیص نواحی عرضه و تقاضا به درستی است. اگر تریدر قادر به تشخیص درستی از این نواحی باشد، با استفاده از الگوها (مثال: کندل استیک) پترنهای معاملاتی در نواحی عرضه و تقاضا، به راحتی توانایی انجام معاملات خود را پیدا کرده، چه در معاملات خرید و چه در معاملات فروش.
مهمترین استراتژی کاربردی برای پرایس اکشن کارها این است که باید روی نواحی عرضه و تقاضا به دنبال معاملات خود باشند.
– ترید بر اساس ضعف روند
یکی از مهمترین نکاتی که یک تریدر در پرایس اکشن باید رعایت کند، این هست که در تریدهایی که انجام میدهد، از استراتژی ضعف در روند استفاده کند. یک تریدر حرفهای زمانی که در ساختارهای صعودی و نزولی، ضعف در ساختار کندلها، در ارتفاع سوئینگها بر دفاع پیوتها را مشاهده میکند،
پس از مشاهده این ضعف دنبال شکست ساختار می گردد و به محض مشاهده شکست ساختار، در آن زمان میتواند وارد معاملات خود شود.
به عنوان مثال زمانی قیمت یک ارز و یا سهم که به سمت بالا در حال حرکت است و تریدر با اندازهگیری مواردی مثل عمق اصلاحها، ارتفاع سوئینگها، ارتفاع پیوتها (در دوره پرایس اکشن تریدر هوشمند سعید حبیبی به صورت کامل آموزش داده شد) ضعف در ساختار صعودی را مشاهده کرد، باید منتظر شکست ساختار صعودی به سمت پایین باشد و پس از مشاهده آن باید دنبال معاملات نزولی بگردد (تریدر تشخیص دهد که روند صعودی تقریباً به اتمام رسیده و با توجه به ضعفی که داشته، روند نزولی قرار است شروع شود).
همچنین بر عکس اگر در روند نزولی ضعف در ساختار نزول مشاهده شود یک تریدر قدرتمند پرایس اکشن، به راحتی این ضعف را تشخیص میدهد و در پایینترین نقطه آن ضعف، با استفاده از پترنهای معاملاتی و الگوهای کندل استیک، زمان مناسبی برای وارد شدن به معاملات خرید شود، زیرا با توجه به ضعفی که در ساخت نزول هست، قیمت احتمالا یک حرکت صعودی قدرتمند خواهد داشت.
– ترید بر اساس الگوهای قیمتی
یکی از مباحث مهم پرایس اکشن تشخیص الگوهای قیمتی و استفاده از آنها در جهت معاملهای که قصد انجام آنرا داریم میباشد.
الگو های قیمتی به دو دسته الگوهای ادامه دهنده (Continuation Pattern) و الگوهای بازگشتی (Reversal Pattern) تقسیم میشوند که عموما در مفاهیم پرایس اکشن با نام فشردگی قیمت نام برده میشوند، که در دوره پرایس اکشن سعید حبیبی، به صورت کامل در رابطه با چگونگی برخورد، استفاده و انجام معامله بر اساس الگوهای قیمتی، توضیح داده شد.
– گره های معاملاتی
یکی از قویترین استراتژی معاملاتی در بحث پرایس اکشن است که یک تریدر قطعا باید زمان تشکیل و نحوه استفاده از یک گره معاملاتی را برای انجام معاملات خود بداند.
گرههای معاملاتی عموما در روندهای صعودی تند و تیز ایجاد میشوند.
گاهی اوقات ممکن است روند صعودی که به سرعت به سمت بالا در حال حرکت است در تایم فریمهای 1 و 4 ساعته، تقریبا بین ۳ یا ۴ کندل توقف قیمتی دارد و مجددا روند صعودی خود را به سرعت ادامه میدهد که در تایم فریمهای کوتاهتر (بین 15 تا 30 دقیقه) تعداد کندلها میتواند ۷ تا ۸ عدد هم باشد.
همچنین در روند نزولی، یک حرکت تند و تیز شارپ به سمت پایین رخ میدهد و در یک بازه زمانی نسبتا کوتاه، قیمت استراحت میکند و سپس روند نزولی خود را به سمت پایین ادامه میدهد.
در واقع گره معاملاتی به همان استراحت قیمت در روندهای صعودی و نزولی گفته میشود.
– استراتژی TST (Test Of Support Or Resist)
در این استراتژی (Setup)، قیمت به محدوده عرضه و تقاضا میرسد اما نمیتواند به آن نفوذ کند و شکسته شود.
با نشانههای ضعف در روند و بررسی مومنتوم در نزدیکی محدوده، میتوان کاملاً به این موضوع پی برد.
یعنی زمانی که قیمت در روند صعودی است، یک مرتبه به ناحیه عرضه برخورد میکند سپس اصلاح قیمتی را به سمت پایین ادامه میدهد و دفعه دوم که میخواهد به ناحیه عرضه برسد، معمولاً در نزدیکی آن ناکام میماند و قبل از رسیدن به ناحیه عرضه، روند برگشت سریع رخ میدهد.
در این نوع معاملات به اصطلاح گفته میشود این سطح توسط قیمت تست شده است.
همچنین بالعکس، زمانی که قیمت برای بار دوم به سمت ناحیه تقاضا به سمت پایین در حال حرکت است و نزدیک به ناحیه تقاضا میشود معمولاً نمیتواند به صورت کامل به آن نفوذ کند و وارد محدوده تقاضا شود و پس از آن، قیمت به سمت بالا شروع به حرکت میکند و این نشانهای از ضعف در نزول و همچنین صعود است.
استراتژی تی اس تی (TST) در انجام معاملات میتواند بسیار پر کاربرد باشد.
– استراتژی BOF
یکی از جذاب ترین ستاپهای (استراتژی) معاملاتی در پرایس اکشن ستاپ (BOF) است.
زمانی که قیمت به سمت محدوده عرضه یا تقاضا در حال حرکت است.
کمی از محدوده عرضه یا تقاضا رد میشود، اما قادر نیست در بیرون محدوده (بالای محدوده) تثبیت قیمتی انجام دهد و مجدد به محدوده برمیگردد که به اصطلاح به آن ناتوانی در شکست آن محدود گفته می شود.
به عنوان مثال زمانی که روند، صعودی است قیمت به محدوده عرضه در سقف قیمت میرسد و با شتاب از محدوده عرضه میشود و به سمت بیرون در حال حرکت است اما قادر نیست که قیمت را بالای محدوده تثبیت کند.
در این زمان قدرت فروشندگان افزایش یافته و قیمت را بلافاصله به پایین محدوده عرضه برمیگردانند.
زمانی که این اتفاق رخ میدهد، قیمت از شکست ناحیه عرضه ناموفق بوده و معمولا در این حالت، پس از شکست در ناحیه باید به دنبال معاملات نزولی گشت.
و همچنین بالعکس در معاملات نزولی، زمانی که قیمت در حال حرکت به سمت پایین هست و توانایی گذر از محدوده تقاضا را دارد (خارج از آن شود)، فروشندگان سعی میکنند قیمت را به خارج از محدوده تقاضا هدایت کنند. اما خریداران بسیاری که وارد معامله شدند باعث میشوند مسیر قیمت به سمت محدوده تقاضا سیر کند و فروشندگان موفق نمیشوند که قیمت را به خارج از محدوده تقاضا هدایت کنند.
در این زمان، روند نزولی که به محدوده تقاضا رسیده بود باعث برگشت قیمت میشود و قیمت را به سمت صعود هدایت میکند.
یک تریدر حرفهای پرایس اکشن هنگامی که قیمت به محدوده عرضه و تقاضا رسیده، منتظر واکنش قیمت میماند که آیا سطح شکسته خواهد شد یا خیر؟
زیرا ممکن است همانند استراتژی BOF، سطح شکسته نشود و یک شکست Fake رخ دهد.
این امر مسبب فریب معاملهگران خرد میشود و قیمت مجددا به جریان مسیر خود باز میگردد.
نحوه تشخیص روند بازار
یکی از نخستین قدمهای شناخت و یادگیری انجام معامله با پرایس اکشن، تشخیص بازار رونددار از بازارهای رنج میباشد. بازار رنج یا محدودههای رنج، به بازاری گفته میشود که روند خاص و چشمگیری در آن وجود ندارد و قیمت در یک محدوده مشخص نوسان خواهد داشت. یکی از مستعدترین استراتژیها که احتمال موفقیت بالایی دارد، استراتژی تعقیب روند میباشد. به شکل کلی، زمانی بازار را صعودی میدانیم که در نمودارهای قیمت، سقفها و کفهای بالاتری شکل بگیرد و در مقابل روند نزولی، زمانی صورت میگیرد که کفهها و سقفهای پایینتری نسبت به قبل شکل بگیرد.
کلام آخر
پرایس اکشن، دست معاملهگران را برای تحلیل تمامی بازارها باز خواهد گذاشت چرا که میتوانند بدون دشواری، به تفسیر نمودن حرکات روند قیمت بازار بپردازند. تحلیل نمودن پرایس اکشن، کاملاً متاثر از دیدگاهها و رفتارهای تحلیلگر میباشد. بنابراین، نتایج ناهمسان به دست آمده توسط چند تحلیلگر، پیشامدی کاملاً طبیعی است. این نکته را فراموش نکنید که طول دوره زمانی انتخاب شده توسط تحلیلگران، تاثیر زیادی بر روی نتیجه تحلیلها خواهد داشت. در نهایت، برای تسلط بر پرایس اکشن، میبایست تمرین و تکرار مستمر بر روی نمودار سهام به عمل آورید و از نتیجه و حتی شکست پیاپی، نهراسید.
دیدگاهتان را بنویسید